Harry Potter en leerstrategieën

Terwijl Midden- en Zuid-Nederland nu geniet van een welverdiende vakantie is Noord-Nederland alweer aan het werk geslagen. Vorige week ben ik met mijn dochter voor een paar dagen naar Londen geweest. We hebben heerlijk door de stad gestruind én zijn naar een theatervoorstelling geweest – nou ja, twee eigenlijk…

Mijn dochter wilde heel graag naar het toneelstuk Harry Potter and the cursed child en dat stuk is in twee delen opgesplitst: een middag- en een avondvoorstelling. Oei… 2x ruim 2,5 uur in een enorm theater, in het Engels, mét een brein dat alle kanten op fladdert… Hoe gaat ze dat volhouden?

Het ging geweldig! Ze kon het stuk prima volgen en de tijd vloog voorbij. Hoe kan het dan toch dat ze zo’n moeite heeft met zich te focussen op andere zaken, zoals schoolwerk? En hoe komt het dat ze dit Engels zo makkelijk oppikt? Kan ze dan zó goed en snel leren?

Het heeft allemaal te maken met interesse en de juiste vaardigheid. Interesse heeft ze zeker als het om Harry gaat. Ze kent alle details uit de zeven boeken en dit achtste boek heeft ze ook al een keer gelezen. Haar voorkennis was dus al flink geactiveerd. Daarnaast wordt het verhaal niet alleen verteld, maar ook gespeeld. Hierdoor begrijp je beter wat er bedoeld wordt. Ten slotte was het een heel leuke ervaring, het stuk was grappig en spannend, waardoor je er een emotie bij voelt.

Op school is dit moeilijker. Voorkennis is er vaak wel maar wordt niet altijd geactiveerd. Daarnaast zal niet iedere docent de leerstof middels een toneelstuk – of in een nagebootste realistische situatie – kunnen aanbieden. Leren gaat sneller en het geleerde blijft beter hangen als er íets met de leerstof gedáán wordt, of als er een bepaalde emotie aan hangt.

Zo hebben we al drie elementen te pakken die belangrijk zijn voor het leren: voorkennis activeren, iets creëren met de lesstof en er een emotie aan hangen. Alle drie zorgen ze ervoor dat je stoffen in je lichaam aanmaakt die je brein activeren en die je een prettig gevoel geven, zoals adrenaline en dopamine. Zo kun je vooraf eens nadenken over het onderwerp: wat weet je hier al van? Ook kun je een filmpje maken van de lesstof, of een quiz en die bij je ouders afnemen, of je kunt met elkaar discussiëren over het onderwerp.

(Hoog)begaafde kinderen  hebben leerstrategieën vaak onvoldoende aangeleerd op de basisschool waardoor ze op de middelbare school moeite kunnen gaan krijgen met het leren. Als de leerstof moeilijker wordt en je meer strategieën moet gaan toepassen die je niet beheerst, verlies je al snel de motivatie om te leren. Daarnaast is interesse dus heel belangrijk om iets te leren. Als je de leerstof niet interessant vindt, wordt er geen adrenaline aangemaakt, waardoor je hersenen weinig nieuwe informatie opnemen.

Hoewel leerstrategieën en motivatie zó belangrijk zijn voor je focus op school én voor het leren van de lesstof, wordt er niet altijd voldoende aandacht aan geschonken op de scholen. Toch is het voor deze kinderen wel belangrijk ze aangeboden te krijgen én ermee te oefenen.

Meer weten over het aanleren van (andere) leerstrategieën of over het stimuleren van de motivatie? Neem eens een kijkje op mijn website: https://hbcoachinguitgeest.nl/, of mail me: info@hbcoachinguitgeest.nl.