Nieuwsbrief 4 – 6 december 2019

Nieuwsbrief 4 – 6 december 2019

Mijn vorige nieuwsbrief stond in het teken van St Maarten en St Nicolaas, die reeds beiden weer vertrokken zijn. Tijd voor Kerst! Voor velen een gezellige tijd, waarin we samen het leven vieren, samen zijn. Voor veel hoogbegaafden echter ook een zeer stressvolle tijd. Tips om deze dagen goed door te komen, leest u in deze Nieuwsbrief.

Andere onderwerpen in deze Nieuwsbrief:

  • Studievaardigheidstrainingen vs. individuele coaching
  • Interessante workshops op SLO Conferentie

Veel leesplezier weer!
Masja Nijsen-Kuijpers

Kerst – gezellig of veel stress?

Over 2,5 week is het weer Kerst. Al vanaf oktober liggen de kerstspullen in de winkels en vanaf november laat Skyradio ons de vele kersthits horen. Voor veel mensen een gezellige tijd, met een versierde kerstboom, sfeerverlichting in huis en het liefst ook in de tuin. Misschien een paar cadeautjes onder boom, (veel) eten met de hele familie en het liefst ook nog even naar de woonboulevard.
Klinkt heel leuk allemaal, maar heel veel mensen ervaren nu al spanningen door dit alles. Ten eerste de vele veranderingen die in huis gedaan worden, met een boom in de kamer en brandende kaarsjes op tafel waarmee je ook nog eens voorzichtig moet zijn. Daarnaast de vele mensen die je in korte tijd moet bezoeken, en die vaak net iets luidruchtiger zijn dan anders. Of het heen-en-weer gereis naar plaatsen met waar veel mensen bijeen komen.Ten slotte het feit dat er van alles MOET. Bij velen staan bij het idee alleen al de haren recht overeind.
Hoe ga je hiermee om? Hierin heb ik eigenlijk slechts één advies: luister naar jezelf of naar je kind. Als je het nu al Spaans benauwd krijgt bij het maken van de plannen, of als je kind steeds vaker hangerig, huilerig of jengelig is, is dit vaak een teken dat er te veel moet. Plan niet te veel en neem tussendoor je rust. En… durf ‘nee’ te zeggen, als het voor je gevoel niet past.

Studievaardigheidstraining vs. individuele coaching

In mijn vorige Nieuwsbrief vertelde ik over de studievaardigheidstraining die ik nu op het PCC geef. Dinsdag is de laatste keer dat ik deze heerlijke stuiterballetjes zie en dan is er tijd voor reflectie: wat neem je mee van deze training?
Afgelopen dinsdag introduceerde ik dit onderwerp alvast, waarop één jongen antwoordde: ‘Niets’. Het was me al vaker opgevallen dat hij liever in een boek las of voor de makkelijke weg koos als het ging om reflectie, het kijken naar zichzelf, en we hadden hier al wel over gesproken. Dinsdag voerde ik weer een gesprekje met hem en uiteindelijk gaf hij toe dat hij het lastig vindt om naar zichzelf te kijken, om naar ‘fouten’ die hij maakt te kijken, om iets aan zichzelf te veranderen. En al helemaal in een groep kinderen die hij niet goed kent.
Voor jongeren zoals hij biedt een individuele training uitkomst, waarin we een-op-een zitten en er niemand is die hem be- of veroordeelt over zijn fouten, of over zijn gedrag. Coaching, specifiek gericht op het aanleren van studievaardigheden. Meer informatie? https://hbcoachinguitgeest.nl/leren-leren/
Voor jongeren die wél toe zijn aan het veranderen van hun (studie)gewoontes is een studievaardigheidstraining uiteraard wel heel goed geschikt. Je ontmoet andere hoogbegaafde jongeren, van wie je veel kunt leren, maar die jou ook doen realiseren dat je niet de enige bent. Ik bied zowel een training verspreid over meerdere dagen als een (verkorte) training op één dag. Deze laatste is nieuw en zal voor het eerst op zaterdag 11 januari gegeven worden!
Ook geïnteresseerd in deze training? https://hbcoachinguitgeest.nl/hb-speedtraining-uitgeest/

SLO Conferentie

Op woensdag 13 november organiseerde het SLO – het expertisecentrum leerplanontwikkeling – de conferentie ‘Begaafdheid, Creativiteit en Talentontwikkeling’. Het was een lange, maar zeer motiverende dag, waarin ik weer veel nieuwe ideeën heb gekregen voor mijn praktijk!
Zo weet ik nu nog beter hoe jongeren gemotiveerd, maar ook ongemotiveerd raken. Het ABC – Autonomie, verBondenheid en Competentie – staat hierin centraal. Lees meer hierover in mijn blog over MOETivatie: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/moetivatie/.
De altijd inspirerende Tijl Koenderink heeft me weer bewust gemaakt van de zeven stappen in een coachingsproces die nodig zijn om een verandering teweeg te brengen. Meer hierover in dit blog: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/verschil-maken/
In de workshops heb ik een leuke methode geleerd voor het bewustmaken van jongeren van hun zwakke executieve functies – de vaardigheden die je nodig hebt om een taak goed te kunnen volbrengen. Ook kregen we mooie tools aangereikt om deze jongeren te helpen een plan van aanpak voor zichzelf te maken. Leuke opdrachten voor tijdens mijn studievaardigheidstraining! Afgelopen dinsdag heb ik deze al uitgeprobeerd en de meeste jongeren heIMG-20190509-WA0002b ik gelukkig aan het denken hierover kunnen zetten.
Ten slotte ben ik bij een workshop over het signaleren van (hoog)begaafdheid en mogelijk aanverwante problematiek met het Wereldspel. Wederom een heel inspirerende workshop, maar die ik nu nog niet direct kan toepassen omdat hiervoor nadere training nodig is.

Zondag Blogdag

Iedere zondag een nieuwe blog!
Mijn blogs zijn te volgen via Facebook, Instagram en LinkedIn én in het geheel te lezen op mijn website: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/
Mijn oudere blogs zijn hier ook te lezen, zoals deze, over het maken van surprises als je perfectionistisch bent: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/surprisestress/

LAATSTE NIEUWS

HB Speedtraining Uitgeest! In één dag meerdere handvatten krijgen om goed te kunnen leren! Zaterdag 11 januari 2020. Schrijf je snel in!
Meer informatie: https://hbcoachinguitgeest.nl/hb-speedtraining-uitgeest/

De volgende nieuwsbrief…

Vrijdag 3 januari 2020 zal mijn volgende nieuwsbrief verschijnen.
Voor nu wens ik iedereen alvast heel gezellige, maar bovenal rustige feestdagen toe.