Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 5 – 3 januari 2020

Het jaar 2020 is gestart. We zitten niet meer in de jaren ’10, maar in de jaren ’20.
Toen ik dit een paar dagen geleden las, moest ik meteen denken aan de jaren 1920-1929, de roaring twenties. De tijd na de Eerste Wereldoorlog, waarin landen herstelden van alle schade. Maar ook de tijd van idealisme en optimisme, met meer democratisch geleide landen dan daarvoor.
Nu is er gelukkig geen Wereldoorlog aan de jaren ’20 vooraf gegaan, maar we leven wel in een ‘roaring’ wereld, met een klimaatcrisis, dreigingen van terrorisme en narcisitische wereldleiders. Ik hoop dat in deze jaren ’20 het idealisme en optimisme de boventoon voeren en we allemaal gaan werken aan een betere wereld voor ons allemaal.
Ik wens iedereen een heel mooi, goed en gezond 2020!

Andere onderwerpen in deze Nieuwsbrief:

  • Goede voornemens?
  • Ontmoetingen met peers
  • Activiteiten

Veel leesplezier weer!
Masja Nijsen-Kuijpers

Goede voornemens?

Welke goede voornemens heb jij voor 2020? Een paar kilo’s eraf, meer sporten en gezonder eten zijn wel de meest gehoorde voornemens in het land. In mijn praktijk hoor ik vaak voornemens als ‘betere cijfers halen’ en ‘vaker aanwezig zijn op school’.
Wat is dat nu eigenlijk, een voornemen? Volgens Van Dale betekent het: ‘het plan hebben om’. Dit betekent echter nog niet dat je het ook daadwerkelijk gaat doen… Formuleringen als ‘ik ga beter leren voor mijn toetsen’ of ‘ik ga vaker naar school’ zijn alle in de toekomst gericht, naar een periode dat je het gáát doen. Maar niet naar de tijd dat je het ook daadwerkelijk dóet. Uitstel ligt dus op de loer….
Hoe formuleer je zo’n voornemen dan zodanig dat het geen voornemen meer is, maar een doel? Vermijd dan woorden als ‘ga’, ‘proberen’ en ‘niet’. Dus niet: ‘ik ga een voldoende voor wiskunde halen’, maar ‘ik sta een 6 voor wiskunde’ – en dan het liefst ook met een tijdsindicatie, bijvoorbeeld ‘op mijn volgende rapport sta ik een 6 gemiddeld voor wiskunde’.
Hóe je je doel gaat bereiken is dan een volgende stap. Hierbij kan HB Coaching Uitgeest je heel goed helpen! Individueel of in groepjes. Voor meer informatie: https://hbcoachinguitgeest.nl/
Mijn goede voornemen? Ik ga….. 🙂
Dit horen jullie later. Niet omdat ik het uitstel, maar omdat de datum nog niet bekend is. In de volgende Nieuwsbrief meer hierover!

Ontmoetingen met peers

In het dagelijks leven, op school, de sport- of hobbyclub, komen hoogbegaafde jongeren niet vaak andere hoogbegaafden tegen. Met andere jongeren is het vaak moeilijk aansluiting te vinden omdat bijvoorbeeld de interesses op een heel ander vlak liggen en de manier van zichzelf uitdrukken anders is waardoor ze elkaar niet goed begrijpen.
Hoe fijn is het dan, als er plaatsen zijn waar wél andere hoogbegaafde jongeren zijn? Waar je kunt zeggen wat je denkt en de anderen kunnen je gedachtegang volgen? Waar leeftijdsgenoten zijn die jouw interesses niet raar vinden, maar juist interessant? Ontmoetingen met gelijkgestemden, peers, zijn voor hoogbegaafde kinderen en jongeren vaak een moment om zichzelf te kunnen zijn, om zich te kunnen opladen voor de energiezuigende weken op school.
Om hoogbegaafde jongeren bij elkaar te brengen worden in het land verschillende ontmoetingen georganiseerd. Zo organiseer ik, samen met deDNKRS, ontmoetingsavonden voor middelbare scholieren, en samen met Pharos een kamp – voor basisschoolkinderen én middelbare scholieren. Wil je meer informatie over een van deze activiteiten, mail me dan op info@hbcoachinguitgeest.nl.
Mocht er behoefte in deze regio zijn voor ontmoetingen, dan organiseer ik hier ook graag avonden voor jongeren. Geef dit ook aan via info@hbcoachinguitgeest.nl.

Zondag Blogdag

Iedere zondag een nieuwe blog!
Mijn blogs zijn te volgen via Facebook, Instagram en LinkedIn én in het geheel te lezen op mijn website: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/
Mijn oudere blogs zijn hier ook te lezen, zoals de serie blogs die ik tot nu toe schreef over executieve functies, te beginnen met: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/executieve-functies-kom-je-overal-tegen/

LAATSTE NIEUWS

HB Speedtraining Uitgeest! In één dag meerdere handvatten krijgen om goed te kunnen leren! Zaterdag 11 januari 2020. Inschrijven kan nog tot en met dinsdag 7 januari!!!
Meer informatie: https://hbcoachinguitgeest.nl/hb-speedtraining-uitgeest/

De volgende nieuwsbrief…

Vrijdag 7 februari 2020 zal mijn volgende Nieuwsbrief verschijnen. In deze Nieuwsbrief o.a. meer informatie over mijn plannen voor dit jaar.