Nieuwsbrief 8 – 3 april 2020

De laatste maanden staat de hele wereld op zijn kop door het coronavirus. In Nederland heeft dit onder andere tot gevolg dat alle scholen gesloten zijn en de kinderen en jongeren thuisonderwijs moeten volgen. Hoe pak je dit nu goed aan als kind? Meer hierover in deze Nieuwsbrief.

Andere onderwerpen deze maand:
– online coachen
– verbouwingsperikelen

Veel leesplezier weer!
Masja Nijsen-Kuijpers

Online coaching

Voor mij is er ook een nieuw tijdperk gestart: van gezellig een-op-een coachen aan mijn keukentafel naar achter een beeldscherm coachen in mijn werkkamer. Voor mijn kinderen erg prettig, want ik houd de keuken niet meer bezet… Voor mij wel even wennen, maar eigenlijk best goed te doen.
Ik merk ten eerste dat veel jongeren behoefte hebben aan even een praatje, met iemand anders dan hun ouders/broer/zus. We spreken iedere week wel even over hoe het gaat en wat ze nu van de situatie vinden. Sommigen vinden dit een heel vervelende situatie, bijvoorbeeld omdat ze het contact met anderen nu heel erg missen (waarvan ze zich hiervoor niet realiseerden hoe waardevol die momenten zijn) of omdat ze nog cijfers moeten ophalen om over te kunnen gaan en ze nu die kans misschien niet voldoende krijgen. Anderen vinden het eigenlijk wel prettig zo. Geen prikkels van de drukke klas, geen eeuwigdurende uitleg van een docent en in je eigen tempo je werk kunnen maken. Wel geven ze vrijwel allen aan dat ze het prettig zouden vinden om beter te weten of ze hun werk ook goed doen. Meteen mijn verzoek aan het onderwijs dus: zorg ervoor dat de opgegeven opdrachten ook nagekeken kunnen worden en van feedback voorzien.
Zaken waar ik nu veel aan werk met de jongeren zijn bijvoorbeeld het bespreken van wat hoogbegaafdheid nu voor hen persoonlijk betekent, waar ze nu dan tegenaan lopen en hoe ze dit kunnen veranderen. Daarnaast werk ik veel aan het veranderen van een fixed mindset naar een growth mindset, dus van ‘ik kan dit echt niet hoor’ naar ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Uiteraard kijken we ook naar wat voor hen nu de beste aanpak is, wat kunnen ze nu doen om iets goed te kunnen leren en begrijpen en evalueren we dit een week later.
Gelukkig kan ik zo de jongeren nog wel op weg helpen in deze rare tijden…

Thuisonderwijs

We zitten massaal thuis, vooral de kinderen en jongeren. Zij krijgen nu thuisonderwijs, dat door iedere school anders wordt ingevuld. Waar de ene basisschool de kinderen met te veel werk opzadelt, hebben andere basisscholen veel moeite om een dag voor een kind te vullen. Op de middelbare scholen is de diversiteit net zo groot. De ene school heeft een meldplicht voor ieder lesuur en laat elk gemaakt werk inleveren (soms wat het nagekeken) en de andere school laat de docenten zelf bepalen hoe zij het onderwijs inrichten, mét alle verschillen tussen de werkwijzen van de docenten en dus meer onduidelijkheid voor de jongeren.
Naast het probleem van de structuur wordt een ander probleem nu voor veel ouders zichtbaar: het onderpresteren. Niet alle scholen kunnen op dit moment verdieping en verrijking bieden en alle kinderen moeten dezelfde opdrachten maken. Voor kinderen die veel meer kunnen en die deze werkwijze soms ook al gewend zijn op school, biedt dit natuurlijk weinig uitdaging. Daarnaast zijn er uiteraard ook kinderen die het nu nauwelijks kunnen bijbenen, die op school al een achterstand hadden die nu alleen maar groter wordt. De roep om goed adaptief onderwijs, waarbij de leerstof dus wordt aangepast aan het niveau van het kind, zal vermoedelijk alleen nog maar groter zijn na deze periode.
Hierbij nog een paar tips om deze weken door te komen:
– sta op dezelfde tijd op als gewoonlijk en kleed je aan;
– houd zoveel mogelijk hetzelfde rooster als op school aan;
– werk niet vanuit bed, dan zijn je hersenen minder actief;
– zorg ervoor dat je bij blijft met alle vakken;
– heb je behoefte aan uitdaging, geef dit dan aan bij de leerkrachten, hopelijk kunnen zij je meer bieden. Daarnaast zijn er ook veel uitdagende opdrachten op Internet te vinden.
Veel succes allemaal (ook de ouders)!

Verbouwingsperikelen

In mijn vorige nieuwsbrieven schreef ik al over de verbouwing in onze kelder. We hebben een langdurige lekkage gehad, waardoor de cementvloer en de onderkant van de wanden nat waren. Gelukkig is de kelder nu weer helemaal droog en zijn de herstelwerkzaamheden gestart.
De afgelopen dagen zijn de wanden hersteld en nu is de stukadoor bezig om de wanden weer mooi glad te strijken. Als deze laag gedroogd is, komt de schilder nog en daarna wordt de nieuwe vloer gelegd. Dan kan ik gaan inrichten!
Als alle coronamaatregelen voorbij zijn (hopelijk rond de zomer…), dan wordt het tijd voor een klein feestje waarbij jullie allen zijn uitgenodigd om mijn nieuwe praktijkruimte te komen bekijken. Ik houd jullie op de hoogte!

Wanneer Blogdag??

Iedere zondag een nieuwe blog… Dat was mijn voornemen in ieder geval.
Door alle perikelen kom ik helaas niet altijd toe aan het schrijven van een nieuw blogZodra er een nieuw blog online is, is deze te lezen via Facebook, Instagram en LinkedIn én te lezen op mijn website: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/
Mijn oudere blogs zijn hier ook te lezen, zoals de blog die ik vorige week schreef over het online werken: https://hbcoachinguitgeest.nl/blog/online-werken/

De volgende nieuwsbrief…

Vrijdag 8 mei 2020 zal mijn volgende Nieuwsbrief verschijnen. In deze Nieuwsbrief hopelijk veel nieuws, zowel over het thuiswerken/weer naar school gaan als over mijn nieuwe praktijkruimte. Tot dan!