Zaterdag start de Week van de hoogbegaafdheid!!!

Van zaterdag 7 maart tot en met zondag 15 maart zijn er in het gehele land activiteiten georganiseerd die gerelateerd zijn aan hoogbegaafdheid.

Het doel van deze Week is om hoogbegaafdheid positief onder de aandacht te brengen, om kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden en om vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Helaas bestaan er nog veel negatieve associaties bij de term ‘hoogbegaafd’ en wordt de term lang niet altijd goed begrepen.

Hoogbegaafden zijn mensen die de aanleg hebben om snel te kunnen denken, die (daardoor) nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en met ideeën kunnen komen waaraan nog weinig anderen hebben gedacht. Ik gebruik expres de term ‘aanleg hebben voor’, omdat de omgeving wél stimulerend moet zijn om zich hierin te kunnen ontwikkelen.

Helaas zie ik erg vaak kinderen en tieners in mijn praktijk bij wie dit niet gebeurd is. Kinderen die door hun snelle gedachtes en associaties niet goed meer weten wat de leerkracht nu eigenlijk vroeg, of die niet begrijpen dat een opgave zó eenvoudig kan zijn – er zit vast een addertje onder het gras – en die hierdoor dus (onnodige) fouten maken op school. Of kinderen die hun nieuwsgierigheid niet kunnen voeden op school doordat zij eerst moeten laten zien dat ze de basisstof beheersen, terwijl ze hierin juist fouten maken doordat het té makkelijk is, ze hierdoor snel wegdromen en hun aandacht dus niet meer bij de opdracht is. Of kinderen die hun out-of-the-box ideeën niet meer durven te uiten in de klas, omdat ze erom worden uitgelachen of zelfs gepest worden. Of kinderen die op de basisschool (en mogelijk ook nog in de onderbouw van de middelbare school) nooit hebben geleerd hóe ze iets moeten leren, hoe ze een moeilijke opgave moeten oplossen of hoe ze woordjes moeten stampen. Even naar het blaadje kijken lukt niet meer als er 400 woorden te leren zijn…

Juist deze kinderen kunnen in de toekomst voor veel mooie ontwikkelingen in de maatschappij zorgen. Waar de een heel nuttige ideeën heeft over de oplossing voor de opwarming van de aarde, heeft de ander weer super bruikbare ideeën om de cybercrime tegen te gaan. Laten we deze kinderen niet (meer) remmen in hun ontwikkeling, maar juist laten bloeien, laten floreren, laten opgroeien tot zelfbewuste en bevlogen mensen, die met hun ideeën de problemen van hun tijd kunnen (helpen) oplossen!

Zo! Dit was even mijn pamflet…

Wat organiseer ik dan volgende week???

Maandag 9 maart: GRATIS telefonisch spreekuur, tussen 10 en 11 uur. U kunt u hiervoor opgeven door het invullen van dit formulier: https://hbcoachinguitgeest.nl/inschrijfformulier/. Ik neem dan contact met u op voor een afspraak.

Zaterdag 14 maart: Speedtraining – voor middelbare scholieren. In één dag voldoende handvatten aangereikt krijgen om te weten hóe je nu moet leren, hoe je je een weg baant door al dat huiswerk en hóe je je aandacht erbij kunt houden. Meer informatie: https://hbcoachinguitgeest.nl/hb-speedtraining-uitgeest/