Begeleiding bij faalangst

Begeleiding bij faalangst

Herken je het volgende?

  • Je leert en begrijpt de stof thuis of in de les maar als het erop aankomt bv. bij een toets, ben je van alles vergeten en maak je domme fouten: je hebt een zogenaamde black-out.
    • Als je de toets terugkrijgt snap je niet dat je die fouten hebt gemaakt of dat je het niet meer wist.
    • Dit gebeurt een tweede en derde keer weer (bij hetzelfde vak) en het lijkt steeds erger te worden.
  • Je leert hard en je cijfers zijn nog wel goed, maar je voelt steeds meer stress zoals bv. slecht slapen, veel piekeren en allerlei fysieke klachten.
  • Je blokkeert als je thuis opdrachten moet maken omdat het ineens niet meer lukt.
  • Je hebt moeite met vragen stellen in de klas en met presenteren.
  • Het gevoel van onmacht en frustratie wordt steeds groter en je motivatie steeds minder: je hebt het gevoel dat niemand het begrijpt.

Herken je de meeste van deze punten en zou je uit deze vicieuze cirkel willen stappen? Dat kan!

In zes middagen werken we 1-op1 aan het verminderen van deze problemen.

Achtergrond van deze training:

‘De methode ‘Lefgasten’ vormt de leidraad voor deze training. Hierbij hoort ook een boek: een is geschreven voor jongeren van ongeveer 11 tot 18 jaar, het andere boek is geschreven voor studenten, maar is ook goed bruikbaar voor volwassenen.

Lefgasten is er voor jongeren en volwassenen die onnodig blokkeren in of buiten school, studie of werk, bij het leren of sociaal, en voor wie dit een patroon is geworden. Ze voelen zich gefrustreerd, verliezen hun motivatie en kunnen zelfs depressief worden of in een burn-out terechtkomen.

De blokkade wordt meestal zichtbaar bij een toets of presentatie waar je ineens niet meer na kunt denken, terwijl je het daarvoor nog wél wist. Niets is zo frustrerend als dat. De kans dat het daarna nog een keer gebeurt is groot en dan beland je in een zogenaamde vicieuze cirkel: een patroon van negatief denken dat de blokkade in stand houdt.

Bij de meesten komt er een moment dat je het opgeeft, want ‘waarom zou je nog zo je best doen terwijl het toch mis gaat’ en dan heb je er nog een probleem bij… Vandaar dat er in deze training veel aandacht is voor motivatieverlies, want dat is een afgeleide van faalangst – ofwel blokkadestress – én het wordt vaak slecht begrepen door ouders of school. Faalangst is een patroon dat ontstaan is in het verleden en kan pas helen als onbewuste gedachten die in het verleden zijn ontstaan zichtbaar worden gemaakt.

Er zijn ook jongeren die bij de toetsen best goed scoren maar in het voorafgaande leerproces veel te veel spanning hebben. Of er zijn jongeren die niet hebben leren leren en die zich vervelen en daarna door het onbegrip van anderen gaan twijfelen aan zichzelf en daardoor gaan blokkeren. Of volwassenen die hierdoor sociale contacten vermijden, of niet verder kunnen groeien in hun werk.

Het zelfhulpboek geeft je uitleg en opdrachten waarmee je zelfvertrouwen en resultaten weer zullen verbeteren.’

(bron: https://www.piacrul.nl/faalangst/faalangsttrainingen/voor-jongeren/)

1-op-1: in 6 sessies bekijken we waar je tegenaan loopt, waar het door veroorzaakt wordt en hoe we de blokkade kunnen verminderen of wegnemen. 1-op-1 is er veel gelegenheid om écht de diepte in te gaan.

Deze sessies kosten € 90,- per keer (ongeveer 55 minuten). Deze begeleiding bied ik aan zowel jongeren als aan volwassenen aan. Daarnaast betaal je eenmalig € 25,- voor het boek.

Indien deze begeleiding op school gegeven wordt, bedragen de kosten € 90,- per lesuur van 50 minuten, exclusief reiskosten à € 1,- per kilometer en exclusief parkeerkosten. 

Ik kan deze training ook aan groepen aanbieden. Voor een prijs op maat kunt u contact opnemen met: info@hbcoachinguitgeest.nl.

Schrijf je in via het inschrijfformulier.